CATEGORY

Wednesday, 15 April 2015

Percutian ke Batam, Indonesia

Orang yang pergi:- Nora, Normi, Umi, DD, Fuza, Nadia, Intan & saya. 

1 December 2012, 
Semua kawan2 berkumpul di rumah saya... janji nak dtg pukul 7am, tapi yg datang awal cuma Nadia & Intan je (mak & ayah dia hantar)... orang yang lain sampai pukul 7.30am... saya terpaksa membuat sarapan spaghetti keju & herba atas permintaan Nora & Normi yang nak sangat sarapan spaghetti...(pelik kan, ade ke pagi-pagi nak makan spaghetti... layan je la)... Nora ade bawak kek yg sedap... terima kasih. 

Kononnye kami nak ambik ferry pukul 8.30am... tapi sampai kat terminal ferry Setulan Laut pon dah pukul 8.30am, jadi ambik ferry pukul 9.30am je lah. Sampai Terminal ferry Batam Centre lebih kurang pukul 11.30am (waktu M’sia)... waktu Batam lewat sejam dari M’sia, jadi waktu Batam 10.30am. Waktu sampai tu hujan turun... perut pon lapo, niat di hati nak makan roti, tapi sebab hujan turun dengan lebat so tak boleh nak kemana-mana, duduk je lah kat terminal ferry tu... makan je la ape yg ada... kat situ makanan mahal... saya, Normi & Nora tak makan, saya tak makan sebab tekak teringin nak makan roti... roti... roti... & roti... Normi & Nora tak makan sebab... entahlah saya pon tak tau... lepas makan tunggu DD sampai dari Singapore. DD sampai je terus amik teksi pergi hotel... GOOD WAY HOTEL... tambang teksi ke hotal = IDR50k/teksi, kami ambik 2 teksi. 

Nak tau pasal hotel ni? OK, kami book hotel ni melalui AGODA, hotel ni biliknye besar... katil saiz KING (cukup untuk kami berempat tido dengan selesa & nyenyak)... bilik air bersih, TV cerita best-best... ada hair dryer... electric kettle yang comel... kena bayar deposit IDR500k mase nak check-in. Hujan lebat turun masa kami dihotel, jadi kami lepak-lepak kejap kat hotel sementara tunggu hujan reda sikit. Oh, lupa nak cakap... currency rate RM1 = IDR3060. 

SHOPPING... SHOPPING!!!!!!!!!! Oh... sukanye sebut perkataan ni... (tapi yang saya pasti, ada 2 orang diantara kami yg tak suke shoping... heheheheeee...) selepas hujan reda, kami ambil “hotel punya teksi” untuk ke DC MALL. Bayaran dari hotel ke DC MALL = IDR40k/teksi. Sampai kat DC Mall, kami kena makan dulu sebab saya, Nora, Normi & DD belum makan... saya nak makan roti... tapi tak nampak pon kedai roti... jadi order lah mee ayam... masa makan tu, mata pon melilau... melilau... melilau... tetiba nampak pulak kedai roti berdepan dengan kedai yang kami tengah makan tu... alamakkkkk... melepas pulak roti ku... tak pe lah, perut pon dah kenyang... lain kali lah ye roti, nanti saya dah lapar saya carik. 

Apa yang ada di DC Mall ni... macam-macam lah... dah namanye shopping complex, tp kat sini lebih tertumpu pada perniagaan pakaian muslimah... tudung, jubah, telekung, maxi dress & bermacam-macam lagi lah (tak larat nak type banyak-banyak)... harganye... OH!!!!!!!!!!! Tersangaaaaaaaaatlah murahnye... alaaaa murah la kalau nak dibandingkan dengan harga kat Malaysia. Setiap kedai yg saya masuk barangannye semua cantik-cantik belaka... pak kal je tukar duit IDR sikit... mula-mulanye niat dihati tak nak berbelanja, tp sebab cantik & murah... terpaksa jugak beli... huhuhuuuuu... 

Lepas shopping kat DC Mall, kami pergi pulak ke Nagoya Hill shopping centre... tambang teksi dari DC Mall ke Nagoya Hill IDR40k/teksi. Ini adalah shopping complex yg terbesar di Batam, kat sini kebanyakkan nye jual barangan modern... seperti baju (k-pop style), handbag, henpon, computer, games, kasut dan macam-macam lagi lah... dalam shopping complex ni ada “Pasaraya Matahari” tengah buat sale... baju kat situ cantik-cantik, murah-murah, banyak pilihan, kain nye berkualiti baik... arghhhhh... bikin saya pusing! Nasib baik bole bayar pakai credit card... cerah sikit mate nak memilih baju... yabedabeduuuuuuu... Kami iaitu Umi, Fuza, Nadia & saya bagai kena rasuk nak beli itu dan ini... entah-entah memang ade hantu raya kot kat situ... time tu kat Matahari ada buat tawaran “belian IDR150k ke atas, dapat coupon IDR50k”... tapi, last-last tak guna pon coupon tu... banyak sangat pilihan sampai tak tau nak beli ape... kawan-kawan yg lain semua dah bosan tunggu kami, mereka menjamu selera di kedai “KOPI LUWAK”... saya order air avocado yg terlampau sedap... rase macam tak cukup je... Normi & DD order KOPI yg kawwwww – katanya nak standby tengok bola Malaysia lawan Indonesia malam kang... (Malaysia menang 2 – 0, tapi Indonesia main bagus jugak...) 

Kemuncak percutian kami adalah... makan di Golden Prawn Restaurant. NORA BELANJA KAMI SEMUA... (semoga Nora bertambah murah rezeki... Amin)... kami makan Sotong goreng tepung, rasanye macam ayam goreng pon ada jugak... tak kisah la... janji sedap... ikan Garupa masak steam Hong Kong (sangat sedap)... sayur kalian ikan masin... ketam masak cili (pon sangat sedap) tinggal seketul Normi tak nak abiskan... isk, membazir je kan?... last sekali kami makan siput Gonggong masak cili... time ni semua orang dah kekenyangan... saya kekenyangan sebab dah ratah ikan sampai tinggal tulang... ***tak nak membazir, nak hargai jasa Nora yg telah belanja kami makan. (DD kate saya makan ikan seperti kucing dia – tinggal tulang je... heheheheeee...) TERIMA KASIH NORA! 

Perut dah kenyang... badan dah penat... muka dah berminyak... kedai pon semua dah tutup (kedai dangdut bukak la), kami pon balik lah ke hotel, tambang teksi dari Nagoya Hill -> restaurant -> hotel = IDR140k/teksi. Sampai bilik, terus bukak TV... nak tengok bola Malaysia lawan Indonesia... pas tu tengok cite Inception (Leonardo Dicaprio jadi hero)... pas tu tido. 

2 December 2012, 
Hari kedua di Batam.... pagi-pagi lagi kami dah sarapan... Nora, DD, Normi & Fuza sarapan pukul 5.45am (Waktu Batam)... lapar la tu agaknye... Sarapan kat hotel ni BETUL-BETUL SEDAP! Buffet IDR80k sorang. Lepas sarapan, kami semua pegi tengok jambatan (kelakar pulak cakap “tengok jambatan”). Kami sewa 2 kereta... 1 kereta IDR300K. Tak de pape pon kat Jambatan ni… tapi ini je yg ada kat Batam untuk dilawati. Tengok-tengok je la pemandagnan yang ada kat situ & amik gamba pas tu gi carik kek lapis... tapi tak de sape pon yang beli...  Jam baru menunjukkan pukul 9.00am... tak tau nak pergi mana... semua kedai & shopping complex masih lagi tutup. Putar-putar kejap, tepat pukul 10am, kami dah terpacak kat dalam DCS Mall... kedai pon masih ada lagi yang belum bukak. Ada money changer kat situ, kami pon amik kesempatan tukar lagi duit... semalam punya dah habis... DCS Mall ni tak sebest kat NAGOYA Mall... tak banyak sangat pilihan... saya hanya sempat beli baju anak perempuan selai & skirt selai... OH, saya terpaksa beli bag tiruan “Longchamp tote bag” sebab bag dah tak muat nak letak barang. Tapi catik jugak kan bag ni... boleh lah buat kegunaan harian... suke! 

Lepas penat & boring berpusing-pusing kat DCS Mall ni, kami pon pergilah ke terminal ferry kononnye nak pergi Matahari shopping mall pulak... bersebelahan je... oleh sebab dah bayar harga boarding dari Batam ke Stulang IDR110K, jadi kami pon dah tak cukup duit nak berbelanja... jadi amik keputusan balik sajalah ke Johor menaiki ferry pukul 1.30pm (waktu batam)... sampai Stulang 4.30pm.... suami amik... balik rumah terus... singgah beli makanan sebab perut lapor... kawan-kawan tumpang sembahyang, makan-makan dan terus balik rumah masing-masing.

TAMAT.

No comments:

Post a Comment